14 Mar 2012

doppler etkisi : Athlete

1999'da kurulmuş, Depthfort, Londra çıkışlı İngiliz bir indie rock grubu Athlete. Onlar kendi türlerini casio rock olarak adlandırıyorlar gerçi, o yüzden ben de casio rock deme taraftarıyım aslında - sonuçta bu onların müziği, değil mi ? :)



Birbirlerini on dört yaşından beri tanıyan dört arkadaştan oluşuyor bu grup. Grubun vokali aynı zamanda gitarı çalan Joel Pott. Bass gitarda Carey Willetts ve davulda Stephen Roberts var. Klavyeye de Tim Wanstall'ı koyduğumuzda Athlete grubunu tamamlıyoruz.

2001'de çıkardıkları ilk single'ları Westside büyük bir patlama yapmış ve bu sayede Athlete, ikinci bir single çıkarmanın, hatta bir albüm yapmanın yolunu açmış. Bu single'ın peşi sıra 2002 yılında You Got The Style adlı ikinci single'larını çıkarmışlar ve You Got The Style İngiltere'de Top 40 Single sıralamasında yer almış.
2003 yılında ilk albümleri Vehicles & Animals'ı piyasaya sürene kadar beş single daha çıkaran grup, bu ilk albümleriyle Mercury Müzik Ödülü'ne layık görülmüş. 2005'de ikinci albümleri Tourist'i yayınlayana kadar single çalışmalarına da nefes almadan devam etmişler ve Tourist de İngiltere'deki albüm sıralamasında ilk haftada bir numaraya yerleşmiş. Bunun hemen arkasından çıkardıkları single'ları Wires, En Çağdaş Şarkı dalında Ivor Novello Ödülü'ne layık görülmüş.
Üçüncü albümleri Beyond The Neighbourhood, 2007'nin Eylül ayında piyasaya sürülmüş ve hemen İngiltere'deki albüm sıralamasına beşinci sıradan giriş yapmış. Bunu izleyen iki yıl boyunca albüm tanıtımı için tura çıkan grup, son albümleri Black Swan'ı 2009 ağustosunun sonunda tamamlamışlar ve ardından albüm satışa çıkmış.

Albümleri ;
Vehicles & Animals (2003)
Tourist (2005)
Beyond the Neighbourhood (2007)
Black Swan (2009)

EP'leri ;
Athlete (2002)
The Outsiders EP (2008)
The Getaway EP (2009)

Single'ları ;
You Got the Style (2002)
Beautiful (2002)
El Salvador (2003)
Westside (2003)
Wires (2005)
Half Light (2005)
Tourist (2005)
Twenty Four Hours - Stand In the Sun (2005)
Hurricane (2007)
Tokyo (2007)
Superhuman Touch (2009)
Black Swan Song (2009)
The Getaway (2010)
Back Track (2010)

Hangi albümlerini dinlersem dinleyeyim, kafamda canlanan sahnede hep aynı evde yaşayan birkaç üniversite öğrencisi müzik yapıyorlar - muhtemelen sınav döneminde üstelik, bilirsiniz sınav dönemlerinde çalışmak dışında her türlü şeyi yapmaya meyilli oluruz :) Şaka bir yana, bu adamların birbirlerinin dillerinden çok iyi anladıklarını düşünmeden edemiyorum, çünkü dinlerken müziğin arkasına sinmiş olan o muazzam uyumu fark etmemek imkansız. Belki de bu uyum yüzden kendimi onların müziğine bu kadar yakın hissediyorum, kim bilir. Uzun lafın kısası, birbirini iyi tanıyan insanların bir araya gelip yaptıkları müziğin tadı bambaşka oluyor, bence siz de bu grubu dinlerken bunun tadına rahatlıkla varabilirsiniz.

Yaptıkları müziğe en uygun sıfatlar yumuşak ve hareketli olur sanırım. 20li yaşların sonuna, 30lu yaşların başına ait bir hafta sonunu, belki bir boş günü, hatta o günün öğleden sonrasını notalara döküyorlar. Şehrin o kendine has, arkada kalan ama hep orada olan sesini müziklerinin içine sindirebilmişler, dinledikten sonra üzerinize bir hırka alıp sokağa çıkma hissine karşı koyamayabilirsiniz, ama kapalı bir mekana gitmeyeceğinizi de garanti ederim. Athlete'in müziği sizi şehrin içindeki parklara, ve belki biraz da sakin ara sokaklara davet ediyor. Hatta şarkı sözlerinden yola çıkarsak, bir otobüslük mesafede olan, sahaflar, ikinci el dükkanlar ve eski binalarla dolu caddelerde bulabilirsiniz kendinizi.


Denemek isteyenler için ilk önerim Tokyo - her zamanki gibi dinlenmeye hazır bir biçimde aşağıda sizi beklemekte. Bunun yanı sıra Airport Disco da kesinlikle dinlenmesi gerekenlerden, hatta bir takım hisler beslenen kişiye gönderilesilerden. İsminden de anlaşılacağı üzere Trading Air oldukça ilginç bir parça, durumu abartıp içinde Radiohead esintileri olduğunu bile söyleyebilirim. Bir evin ve bir adamın hikayesini anlatan New Project ve eski-yeni başlangıçlar için insanın içinin kıpır kıpır olmasına neden olan Second Hand Stores ile Athlete turunuza devam etmenizi öneririm. Hatta You Got The Style, One Million ve Modern Mafia'yı da dinlemeden bu turu bitirmemenizde de ısrar ederim.





2 yorum:

Adsız dedi ki...

sayende dinledim, beğendim :)

dif dedi ki...

Çok çok sevindim :)